Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts

Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hankkeessa kehitetään ratkaisuja ja palveluja, jotka helpottavat arkea ja edistävät kestävää elämäntapaa. Kehittämistä tehdään kokeillen, ja kokeiluohjelmat antavat yrityksille matalan kynnyksen mahdollisuuden testata uusia palveluita ja teknologioita aidossa kaupunkiympäristössä.

Aiemmin fiksua kaupunkikehitystä on toteutettu rakenteilla olevilla alueilla, mutta nyt painopiste on vanhoissa esikaupunkialueissa, joiden kehittämiseen myös Helsingin kaupunki aikoo satsata. Huomion keskiössä ovat niin kutsutut kaupunkiuudistusalueet: Malmi, Malminkartano-Kannelmäki ja Mellunkylä. Lisäksi uusia ratkaisuja kokeillaan Keski-Pasilassa. Muita ns. Helsinki Innovation Districts -alueita ovat Kalasatama ja Jätkäsaari, joissa on tehty lukuisia kokeiluja ja hankkeita.

Jokainen kaupunginosa on erilainen ja alueiden luonne sekä tarpeet vaikuttavat kehittämistyön aiheisiin ja kokeiluihin. Mukana olevissa kaupunginosissa uusia ratkaisuja tuodaan jo olemassa olevaan kaupunkiympäristöön. Tavoitteena on seurata tiiviisti kaupunkisuunnittelun uusia trendejä ja ennakoida tulevaisuuden tarpeita kaupunginosissa. Kaupunkilaiset, kaupungin asiantuntijat, tutkimuslaitokset ja yritykset osallistuvat kokeilemiseen ja yhteiskehittämiseen. Kokeilutoiminnassa tavoitteena on aina oppia yhdessä mahdollisimman paljon ja saada ymmärrystä uusista toimintamalleista ja ratkaisuista. 

Tutustu kaupunginosiin

Fiksu Kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hankkeessa kaupunginosat toimivat laboratorioina, joissa kokeillaan uusia ratkaisuja. Kun aiemmin nopeita kokeiluja on tehty täysin uusien, rakenteilla olevien alueiden kanssa, nyt mukana on vanhoja kaupunginosia. Jokaisella alueella on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat valittaviin kokeiluihin. Mukana olevissa kaupunginosissa uusia ratkaisuja tuodaan jo olemassa oleviin rakenteisiin. Näin päästään kokeilemaan, miten vanhojen rakenteiden kehittäminen onnistuu uusilla ratkaisuilla.

Yhteistyössä