Mellunkylä

Mellunkylä on Itä-Helsingissä sijaitseva kaupunginosa, joka on yksi Suomen suurimpia kaupunginosia noin 40 000 asukkaallaan. Mellunkylään kuuluvat Vesalan, Kontulan, Kivikon, Mellunmäen ja Kurkimäen alueet. Mellunkylä lähti laajenemaan jo 1940–50-luvulla, kun alueelle rakennettiin rintamamiestalojen alue ja se liitettiin Helsinkiin. 1960–70-luvulla Kontulan ja Vesalan lähiörakentaminen kasvatti aluetta nopeasti ja vehreässä kaupunginosassa onkin nykyään monenmuotoista asumista.

2000-luvulta lähtien alue on kehittynyt aiempaa monikulttuurisemmaksi ja jo kolmannes puhuu jotain muuta kieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea. Liikenteellisesti Mellunkylä oli kaukana ennen metroliikenteen alkua. Metro toi alueen lähemmäksi kantakaupunkia ja tulevaisuudessa liikenneyhteydet paranevat entisestään, kun Vantaan ratikka ja muut suuret liikennehankkeet etenevät.

Puurakentamisen ja älykkään asumisen kehityskohde

Mellunkylä on yksi Helsingin valitsemista kaupunkiuudistuskohteista ja siksi myös yksi Fiksu Kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hankkeen kokeilulaboratorioista. Uudistuksen tavoitteena on lisätä muun muassa alueen viihtyvyyttä, elinvoimaa ja vetovoimaisuutta. Myös alueen monipuolinen asuntokanta laajenee lähiaikoina. Tällä hetkellä voimakkaimmin kasvaa Mellunmäki. Kontulaan, Kivikkoon, Kurkimäkeen ja Vesalaan rakennetaan myös uusia kerrostaloja ja pientaloja.

Mellunkylä toimii erityisesti puurakentamisen ja toimivat julkisen tilan kaupunkilaboratoriona, jossa etsitään ratkaisuja kustannustehokkaaseen hiilineutraaliuteen. Hiilineutraaleja ratkaisuja tarvitaan jokaiselle kukkarolle.

Kuva: Helsingin kaupungin kuvapankki

Lisää tietoa