Elävä kaupunkitila

Kaupunki uudistuu kokeillen

Fiksu kaupunki -hanke on mukana kehittämässä Helsingin kaupungin kaupunkiuudistusalueita Malminkartano – Kannelmäkeä, Mellunkylää ja Malmia. Hanke tuo alueille erilaisia kokeiluja, kuten älyvalaistusta ja viherkeitaita.

Kaupunkiuudistus on Helsingin kaupungin uusi toimintamalli, jonka tarkoituksena on kohentaa vanhojen asuinalueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta sekä mahdollistaa laadukas täydennysrakentaminen. Toimintamallin pilottialueiksi on valittu Malminkartano – Kannelmäki, Malmi ja Mellunkylä.

Kaupunkiuudistuksen taustalla on Helsingin tavoite olla kaupunki, jossa asuinalueet eivät eriydy ja kaikkialla on mahdollista elää turvallista ja viihtyisää elämää positiivisesti omaleimaisissa kaupunginosissa. Kaupunkiuudistus on työkalu, jolla Helsinki toteuttaa tätä strategista tavoitetta ja mahdollistaa kaupunginosien tasavertaisuuden ja hyvinvoinnin.

Nopeat kokeilut tukevat kaupunkiuudistusta

Fiksu kaupunki -hanke toimii kaupunkiuudistusalueilla tuoden mukanaan nopeita kokeiluja, kuten siirrettäviä viherkeitaita ja älykästä valaistusta. Hankkeessa luodaan ratkaisuja ja palveluita, jotka helpottavat asukkaiden arkea, luovat yrityksille uusia mahdollisuuksia ja edistävät hiilineutraalia kaupunkia.

Kokeilujen kautta etsitään uusia ratkaisuja Malmille, Mellunkylään, Malminkartano-Kannelmäkeen ja Pasilaan, mutta myös muualle Helsinkiin. Jos esimerkiksi Malminkartanossa tehdyt muutaman kuukauden kokeilut osoittautuvat toimiviksi, samoja tai samankaltaisia ratkaisuja saatetaan ottaa käyttöön eri puolilla kaupunkia.

Kun kokeilu on käynnissä, siitä kerrotaan alla olevalla kyltillä paikan päällä. Lisäksi kokeiluista löytyy tietoa Fiksun kaupungin sivuilta ja Uutta Helsinkiä -sivustolta sekä keväällä ja kesällä 2022 pop-up-tilastamme Malminkartanosta.

Kyltti kertoo, että alueella kehitetään toimivaa Helsinkiä ja menossa on jokin Fiksun kaupungin kokeiluista.

Fiksu kaupunki -hankkeen toteuttavat Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupungin aluerakentaminen.

Artikkelin valokuva: Jussi Hellsten / Helsinki Partners