Elävä kaupunkitila

Kaupunki uudistuu kokeillen

Fiksu kaupunki -hanke oli mukana kehittämässä Helsingin kaupungin kaupunkiuudistusalueita Malminkartano – Kannelmäkeä, Mellunkylää ja Malmia. Hanke toi alueille erilaisia kokeiluja, kuten älyvalaistusta ja viherkeitaita.

Kaupunkiuudistus on Helsingin kaupungin uusi toimintamalli, jonka tarkoituksena on kohentaa vanhojen asuinalueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta sekä mahdollistaa laadukas täydennysrakentaminen. Toimintamallin pilottialueiksi on valittu Malminkartano – Kannelmäki, Malmi ja Mellunkylä. 

Kaupunkiuudistuksen taustalla on Helsingin tavoite olla kaupunki, jossa asuinalueet eivät eriydy ja kaikkialla on mahdollista elää turvallista ja viihtyisää elämää positiivisesti omaleimaisissa kaupunginosissa. Kaupunkiuudistus on työkalu, jolla Helsinki toteuttaa tätä strategista tavoitetta ja mahdollistaa kaupunginosien tasavertaisuuden ja hyvinvoinnin.

Nopeat kokeilut tukevat kaupunkiuudistusta

Fiksu kaupunki -hanke toimi kaupunkiuudistusalueilla tuoden mukanaan nopeita kokeiluja, kuten siirrettäviä viherkeitaita ja älykästä valaistusta. Hankkeessa luotiin ratkaisuja ja palveluita, jotka helpottivat asukkaiden arkea, loivat yrityksille uusia mahdollisuuksia ja edistävät hiilineutraalia kaupunkia.

Kokeilujen kautta etsittiin uusia ratkaisuja Malmille, Mellunkylään, Malminkartano-Kannelmäkeen ja Pasilaan, mutta myös muualle Helsinkiin. Jos esimerkiksi Malminkartanossa tehdyt muutaman kuukauden kokeilut osoittautuivat toimiviksi, samoja tai samankaltaisia ratkaisuja saatettiin ottaa käyttöön eri puolilla kaupunkia. 

Kun kokeilu oli käynnissä, siitä kerrottiin alla olevalla kyltillä paikan päällä. Lisäksi kokeiluista löytyy tietoa Fiksun kaupungin sivuilta ja Uutta Helsinkiä -sivustolta.

Kyltti kertoo, että alueella kehitetään toimivaa Helsinkiä ja menossa on jokin Fiksun kaupungin kokeiluista.

Fiksu kaupunki -hankkeen toteuttivat Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupungin aluerakentaminen.

Artikkelin valokuva: Jussi Hellsten / Helsinki Partners