Uutiset

Fiksu valo, viisas katu: haku nopeille kokeiluille on auki

Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hanke etsii uusia älykkään valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja nopeilla kokeiluilla. Haku on avoinna 30.11.2021 asti.

Tarjoa ratkaisuasi mukaan kokeiluohjelmaan: Fiksu kaupunki -hanke etsii rohkeita ja kekseliäitä älyteknologiaa hyödyntäviä älykkään valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja, jotka parantavat ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Yhden kokeilun arvo on korkeintaan 15 000 euroa (alv. 0%). Kokeiluja hankitaan 2-5, ja ne toteutetaan yhtä aikaa.

Nopeiden kokeilujen tavoitteena on edistää lupaavien konseptien kehittymistä palveluinnovaatioiksi ja uudeksi liiketoiminnaksi. Ratkaisuja kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä muutaman kuukauden pituisen jakson ajan. 

Fiksu kaupunki -hanke auttaa kokeilujen käynnistämisessä, sopivan paikan löytämisessä ja viestinnässä. Lisäksi kokeilujen toteuttajia tuetaan käyttäjien tavoittamisessa sekä ratkaisun yhteiskehittämisessä asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa. 

Mitä haemme?

Kokeiluohjelman tavoitteena on saada tietoa uudenlaisista ja innovatiivisista valaistusta hyödyntävistä ratkaisuista, jotka sopivat erityisesti lyhytkestoisiin ja väliaikaisiin ohjaustarpeisiin, kuten tapahtuman reitin osoittamiseen, rakennustyömaan merkitsemiseen tai muuhun lyhytkestoiseen ohjaamiseen. 

Lisäksi tavoitteena on saada oppeja uusista teknologioista, joilla voidaan kerätä tietoa katutilasta kaupunkisuunnittelun tueksi. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä, miten tällaisia tiedonkeruun menetelmiä voitaisiin tulevaisuudessa yhdistää katuvalaisininfrastruktuuriin. 

Yhden kokeilun ei tarvitse vastata kaikkiin tavoitteisiin.

Kokeiltavia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi:

  • Älykkäät valaistusratkaisut, jotka hyödyntävät sensoreiden mittaustietoa ohjauksessa ja toimivat samalla alustana muille IoT-ratkaisuille.
  • Valotaideteokset, jotka toimivat samalla alustana IoT-ratkaisuille.
  • Älykkäät valaistusratkaisut, jotka lisäävät julkisen tilan viihtyisyyttä esimerkiksi leikin ja taiteen keinoin.
  • Alueen olosuhteita todentavat IoT- ja analytiikkaratkaisut.
  • Ihmisten ja kulkuneuvojen määrää ja suuntaa todentavat ratkaisut.
  • Väliaikaiset älykkäät valaistusratkaisut, jotka viestivät muutoksesta katutilassa, kuten esimerkiksi väliaikaiset reitit, työmaat ja tapahtumat.
Helsinki Marketing: Otso Kahonen

Kuva: Otso Kähönen / Helsingin kaupungin kuvapankki

Malmi ja Malminkartano kokeilualustoina

Ratkaisujen kokeilualustoina toimivat Malminkartano ja Malmi. Kaupunginosat tarjoavat monipuolisen kokeiluympäristön uusien palvelujen ja tuotteiden testaamiseen. Molemmat alueet kehittyvät lähivuosina, ja kokeilut ennakoivat alueiden tulevia muutoksia. 

Kokeiltavista ratkaisuista saadaan käyttäjäpalautetta, oppeja ja käytännön kokemuksia. Ne antavat kokeiluja toteuttaville yrityksille ja kaupungille tietoa, millaiset ratkaisut voisivat toimia Malmilla, Malminkartanossa ja muualla Helsingissä. 

Katso Malmin ja Malminkartanon esittelyvideot.

Tarjoa kokeilua!

Infotilaisuus pidettiin 8.11.2021. Katso tilaisuuden tallenne tai tutustu materiaaleihin:

Tutustu kokeiluhankinnan tarjouspyyntöön (pyyntöön lisätty 5.11. tieto, että tarjouksen tulee olla voimassa 31.1.2022 saakka).
Tarjoa kokeilua lomakkeella.

Toteutettavat kokeilut julkaistaan joulukuun aikana ja toteutetaan toukokuun loppuun mennessä. Tämä on Fiksu kaupunki -hankkeen ensimmäinen nopeiden kokeilujen haku.

Fiksu kaupunki -hankkeesta vastaavat Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki.

Esitetyt kysymykset ja vastaukset

Tarjousaikana on mahdollista esittää kysymyksiä kokeiluohjelmasta. Tarjouspyyntöä koskevat kysymykset voi lähettää kirjallisesti 23.11.2021 mennessä osoitteeseen maija.bergstrom@forumvirium.fi Laittakaa viestin otsikoksi: Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelma.

Voisiko kokeiluohjelmassa testata dynaamista valaistusta tai Smartnodes-järjestelmää?

Tulemme käyttämään kokeilussa Helsingin kaupungin kilpailutettua valaistuksenohjausjärjestelmää, mutta muista järjestelmistä voimme kokeilla esimerkiksi sensoreita. Vaikkapa nopeustutkat ovat hyvin mielenkiintoisia, kunhan ne keskustelevat kaupungin järjestelmän kanssa.

Voiko kokeilun toteuttaa myös liikenneväylällä, jossa on kulkuneuvoja?

Emme ole rajanneet tarkasti kokeilualueita kevyeen liikenteeseen, vaikka monet ehdotetut alueet ovatkin aukioita. Osa paikoista rajautuu myös teihin ja esimerkiksi Luutnantinaukio voisi sopia myös kulkuneuvoihin liittyviin kokeiluihin.

Millainen kadun ”pätkä” olisi mahdollista ottaa kokeilun paikaksi?Esimerkkejä mahdollisista kokeilualueista löytyy kokeilusivun esitysmateriaaleista, ja ehdotuksia soveltuvasta sijainnista voi kirjata jo tarjoukseen. Tarkka toteutuspaikka sovitaan jokaiselle valitulle kokeilulle erikseen heti valinnan jälkeen. Mahdolliset toteutuspaikkaan liittyvät edellytykset kokeilulle kannattaa kirjoittaa tarjoukseen auki selkeästi.