Uutiset

Uudenlaista opastusta Mall of Triplaan: äänimajakka ja reitti puhelimeen

Pasilan juna-aseman laiturit.

Mall of Triplassa kokeillaan, miten ääni ja puhelimeen sopivat kartat auttavat löytämään palvelut ja itselle sopivat reitit. Kokeiluilla kehitetään ratkaisuja väliaikaisiin opastamisen tarpeisiin.

Kulkiessaan paikasta toiseen ihmiset haluavat paikantaa itsensä ja etsimänsä palvelut nopeasti ja turhautumatta. Mall of Triplassa (Tripla) on nyt kokeilussa kaksi uudenlaista, suunnistamista helpottavaa ratkaisua. Toinen käyttää ääntä opastamiseen ja toinen karttaa, jonka voi napata puhelimeen. Kokeilut toteutetaan Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin koordinoiman Fiksu kaupunki -hankkeen puitteissa. 

“Haluamme testata uusia opastusratkaisuja, koska meille on tärkeää mahdollistaa esteetön ja helppo liikkuminen Mall of Triplassa”, sanoo kauppakeskuspäällikkö Hanna Heikkinen

Perinteisten kylttien ja karttojen rinnalle kaivataan helposti muunneltavia, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden opastamiseen sopivia ratkaisuja. Sujuva liikkuminen ja digitaalisen opastuksen hyödyntäminen ovat olleet Fiksu kaupunki -hankkeen teemaprojekti Keski-Pasilan alueella, jossa reitit muuttuvat jatkuvasti rakennustöiden vuoksi ja perille ei välttämättä pääse samaa kautta kuin viikko tai kuukausi aiemmin. Teema linkittyy myös Helsingin kaupungin älykkään opastamisen kehitykseen.  

“Rakentuvilla alueilla kulkuväylien paikkoja täytyy muuttaa usein, mutta muuttuville reiteille ei ole tähän asti ollut sopivia ja toimivia opastusratkaisuja.”, sanoo Helsingin kaupungin Pasilan aluerakentamisen projektinjohtaja Päivi Ahlroos

Myöhemmin syksyllä väliaikaisen opastamisen tarpeita kartoitetaan pyöräilyn näkökulmasta.

Äänimajakka ohjaa Down Underiin

Pasilan asemalaiturilla ja Triplan alueella kokeillaan, miten ääniopastus voi tukea kyltityksiä ja opastaa kävijät etsimiensä palveluiden luokse. Laiturilla Innotrafik Oy:n “äänimajakka” aktivoituu liiketunnistimella ja ehdottaa reittejä Down Underiin eli HopLopiin, surffaamaan ja rantalentopalloilemaan. Pyöräsäilytyksestä majakka ohjaa Triplan palveluiden äärelle. Halutessaan kävijä saa nappia painamalla lisää tietoa. 

Samaa liiketunnistusta ja ääntä yhdistelevää teknologiaa on aiemmin käytetty esimerkiksi karkottamaan hirviä pois risteysalueilta. Tampereella liiketunnistus on myös yhdistetty valoon, joka varoittaa autoilijoita suojatien alueella liikkuvista kevyen liikenteen kulkijoista. Pasilan kokeilussa laiturialue on haastava, sillä liiketunnistin reagoi liikkeeseen ja taustamelu tuo haasteita sopivan äänitason säätämisen.

”Olemme todella innoissamme, että saamme olla mukana kokeilemassa. Äänimajakka on vaivaton ja nopea siirtää paikasta toiseen. On mukavaa nähdä, miten ratkaisumme mahdollistaa esteettömän liikkumisen ja opastaa ihmiset oikeille reiteille näin käytännössä”, iloitsee Innotrafik Oy:n teknologiajohtaja Ilkka Pirttimaa.

Reitti mukaan – apua sisätiloissa navigointiin

Proximi.io digitaalinen karttasovellus ohjaa Mall of Triplassa palvelujen luo eli auttaa kävijää ja palveluntarjoajaa löytämään toisensa. Ostoskeskuksen neljännen kerroksen kosketusnäytöltä voi valita kohteen, hakea kartan ja QR-koodilla napata hissillisen tai hissittömän reitin puhelimeen, jolloin opastusta on helppo seurata. Vaihtoehtoisesti karttapalvelua voi käyttää selaimessa. Palvelu muistuttaa ulkotiloissa käytettyjä navigointisovelluksia, mutta sopii sisätiloihin.

“Tavoitteenamme on luoda karttapalvelu, joka toimii kaikissa julkisissa tiloissa ja tuo sisätilojen reitit suoraan puhelimiin“, sanoo Proximi.ion toimitusjohtaja Annina Koskiola

Pelkästään näytöllä on etsitty reittejä noin 90 kertaa päivässä. HopLop on ollut suosituin kohde. Sitä on haettu miltei 300 kertaa kuukaudessa.

Proximi.io pyrkii luomaan reitityksiä, jotka opastavat kulkijan saumattomasti ulkotiloista sisätiloihin ja sisällä kohteeseen. Yritys on aikaisemmin kehittänyt Kalasataman terveyskeskuksen sisä- ja ulko-opastusta interaktiivisella kartalla, joka ohjaa tulijat suoraan sinne, missä heidän varaamansa vastaanotto järjestetään. 

Pasilan opastuskokeilut jatkuvat toukokuun 2023 loppuun saakka. 

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki.