Uutiset

Sensorit varoittavat katujen liukkaudesta Malminkartanossa

Malminkartanossa sensorit keräävät tietoa kulkureittien olosuhteista ja erityisesti liukkaudesta. Mittaukset auttavat kunnossapitoa havaitsemaan, kun huoltotöiden tarve kasvaa. 

Talven liukkaat kelit saivat monet manaamaan Suomen säitä ja etenkin liukkaita kulkureittejä. Nyt Malminkartanossa kokeillaan yhtä ratkaisua, joka voisi auttaa sekä huoltoa että jalankulkijoita. 

Maaliskuun lopulla, sopivasti juuri ennen uusia lumisateita, Malminkartanonaukiolla alkoi Marjetas Academy Oyn sensorikokeilu, jossa mitataan kulkureittien olosuhteita. Kokeilu on osa Fiksu kaupunki -hankkeen Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelmaa. 

Maahan upotetut ja tolppaan kiinnitetyt sensorit keräävät dataa ilman suhteellisesta kosteudesta, ilman lämpötilasta ja katurakenteen lämpötilasta neljästä eri syvyydestä. Mittausten pohjalta saadaan luotua olosuhdetietoja sekä määritettyä kastepiste ja ero kastepisteen ja ilman lämpötilan välillä. Suuri kastepiste-ero kertoo ilman kuivuudesta.

Dataa kerätään ympäri vuorokauden, jolloin nähdään, miten kulkureittien olosuhteet vaihtelevat. Suureiden avulla saadaan selville ne ajankohdat, jolloin on riski, että kadun pinta voi olla liukas. Dataa analysoimalla nähdään vuorokautinen vaihtelu ja opitaan, kuinka Malminkartanonaukion keliolosuhteet muuttuvat mikroilmastotasolla pidemmällä aikavälillä. 

Kokeilussa etsitään parhaita tapoja hyödyntää kerättyä tietoa, kuten tuoda tieto kunnossapidosta vastaavien käyttöön.

“Visionamme on kokeilla, mihin kaikkeen data mahdollisesti voitaisiin hyödyntää”, kertoo myyntipäällikkö Janne Jokinen Marjetas Academy Oylta.

Tulevaisuudessa esimerkiksi tutkimuslaitokset ja meteorologit voisivat hyödyntää kertyvää mikroilmastodataa sääennusteissaan. 

Kokeilussa selvitetään myös, miten sensoritietoa voisi yhdistää alueen valaistukseen. Silloin valot voisivat varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä liukkaista. 

Malminkartanon sensorikokeilun lisäksi Fiksu kaupunki -hankkeen Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelmaan kuuluvat myös Malminkartanon peltojen väliin pystytetyt siirrettävät aurinkovoimalla toimivat katuvalot

Fiksu kaupunki -hanke tuo innovaatiotoimintaa ja älykästä kaupunkikehitystä kaupunkiuudistusalueille Malmille, Mellunkylään ja Malminkartano-Kannelmäkeen sekä lisäksi Pasilaan. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupungin innovaatiorahasto. 

Aiemmin hankkeessa on kokeiltu muun muassa modulaarisia viherkeitaita yhdessä Innogreenin ja Parklyn kanssa.

Pääkuva: Vesa Laitinen

Kuva: Marjetas Academy Oy