Uutiset

Pasilassa kokeillaan uudenlaista opastusta

kuva: Lauri Rotko / Helsingin kaupunki

Älykkään opastamisen ratkaisuja kokeillaan Pasilassa, jossa reitit ja kulkuväylät muuttuvat jatkuvasti rakennustöiden vuoksi. Kokeilut ovat osa Takaisin reitille- kokeiluohjelmaa. 

Pasilassa kokeillaan helmikuusta toukokuuhun 2023 jalankulkijoille ja pyöräilijöille suunnattuja ulko- ja sisätilojen opastusratkaisuja. Kokeiluilla kerätään tietoa uudenlaisista ja innovatiivista älykkäistä opasteista, jotka sopivat erityisesti muuttuvaan ja rakentuvaan kaupunkiympäristöön. 

Kokeilut ovat osa Fiksu kaupunki -hankkeen Takaisin reitille -kokeiluohjelmaa, jonka kokeiluhausta kaupungin asiantuntijat ja Fiksu kaupunki -tiimi valitsivat Pasilaan sopivimmat ratkaisut, jotka palvelevat myös ohjelmassa mukana olevan Mall of Triplan tarpeita. 

Ääniopasteita alueelle tuottaa älykkäisiin liikenneturvallisuusratkaisuihin erikoistunut Innotrafik. Innotrafikin opasteet ohjaavat äänellä ihmisiä oikealle reitille. Palvelua testataan erityisen haastaviksi todetuissa paikoissa Pasilan alueella. Ääniopasteilla on mahdollisuus erottua kylttien täyteisestä ympäristöstä ja tarjota uudenlaista opastusta.

”Olemme todella innoissamme, että saamme olla mukana Fiksu kaupunki -hankkeessa. Triplan alue muuttuu ja elää koko ajan ja kehittämämme äänimajakka on vaivaton ja nopea siirtää paikasta toiseen. On mukavaa nähdä, miten ratkaisumme mahdollistavat esteettömän liikkumisen ja opastaa ihmiset oikeille reiteille näin käytännössä,” iloitsee InnoTrafik Oy:n teknologiajohtaja Ilkka Pirttimaa.

Proximi.ion digitaalinen kartta ja Mall of Triplaan asennettava kosketusnäyttö puolestaan tukevat liikkumista kauppakeskuksessa ja sen ympäristössä. Kosketusnäytöltä kaupunkilainen voi QR-koodin avulla tallentaa tarvitsemansa reitin puhelimeensa ja löytää perille. Proximi.io:n palvelussa voidaan huomioida liikkumisen monet muodot kuten kävely, pyöräily, lastenrattaat ja mahdolliset esteettömyystarpeet.

“Mall of Triplan alue on kiinnostava yhdistelmä eri tyyppisiä tiloja: julkisen liikenteen asemaa, kauppakeskusta ja toimistotiloja. On mahtavaa päästä keräämään kokemusta siitä, miten ratkaisumme toimii tässä ympäristössä. Erityisesti mahdollisuus napata reitti mukaan omaan puhelimeen tuo suuren avun navigointiin,” kertoo Proximi.ion toimitusjohtaja Aninna Koskiola.

“Odotan innolla, millaisia kokemuksia ja havaintoja Takaisin reitille -kokeiluista saadaan ja nostavatko kokeilut esiin uusia innovaatioita ja teknologioita sujuvaan reititykseen kaupunkiympäristössä,” kuvailee Helsingin kaupungin projektinjohtaja Päivi Ahlroos.

”Mielenkiinnolla odotan uudenlaisia älykkään opastamisen ratkaisuja Innotrafikin ja Proximi.ion kokeiluista. Meille on erityisen tärkeää mahdollistaa esteetön liikkuminen ja helpottaa asiakkaiden liikkumista Mall of Triplassa,” kertoo Mall of Triplan kauppakeskuspäälllikkö Hanna Heikkinen.