Uutiset

Väritä valolla Malmia!

kuva: Vesa Laitinen / Forum Virium Helsinki

Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelman kokeilu valaisee pian Ala-Malmin puistoa.

Ala-Malmin puistossa kokeillaan selainpohjaista avointa käyttöliittymää, jonka kautta kaupunkilainen voi vaihtaa omalla puhelimellaan ulkovalaisimien valon väriä puistossa ollessaan. Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettävä kokeilu on käynnissä ainakin vuodenvaihteeseen saakka.

Kokeilussa halutaan selvittää, kuinka sujuvaa valojen säätäminen on ja miten uusi valaistus vaikuttaa puiston tunnelmaan testaajien mielestä. Lisäksi tavoitteena on kerätä ideoita ja ajatuksia siitä, missä vastaavanlaista valaistusta voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää. Palvelusta saatu palaute ohjaa jatkokehitystä.

Palvelusta vastaa C2 SmartLight Oy ja valaisimien hankinnoista ja asennuksista Helsingin kaupungin kaupunkitekniikan yksikkö. Kokeilu on osa Fiksu kaupunki -hankkeen Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelmaa, jossa on aiemminkin etsitty innovatiivisia ja kekseliäitä valaistus- ja sensoriratkaisuja Helsinkiin.

Näin vaihdat valojen väriä

Voit säätää valojen väriä päivittäin siitä lähtien, kun tavalliset katuvalot syttyvät.

1. Avaa puhelimen selaimessa fvh.io/malminvalot-sivu. Valitse “Aloitetaan”. Ensimmäisellä käyttökerralla pyydetään lupa puhelimen sijaintitietojen käyttöön, mikä on käytön kannalta pakollista.

2. Voit vaihtaa kieleksi suomen, englannin tai ruotsin oikean yläkulman pudotusvalikosta.

3. Sovellus näyttää karttapohjalla ohjaukselle sallitut valaisimet. Kartalla näkyvä ympyräalue osoittaa sijaintisi. Pystyt säätämään ympyräalueen sisäpuolella olevia valaisimia.

4. Skaalaa karttaa tarvittaessa plus- ja miinusvalinnoista ja valitse valaisin, jonka väriä haluat vaihtaa. Valaisimien symbolit näyttävät valon sen hetkisen värin.

5. Värin vaihto tapahtuu valitsemalla valikosta väri. Valittu väri korostuu ja valinta otetaan käyttöön painamalla käytä-valintaa.

6. Värin valinnan jälkeen pyydetään robottitunnistus ennen valinnan toteuttamista.

7.  Valmista! Värin vaihdon jälkeen karttanäkymään päivitetään uusi väri valaisimen symbolille.