Vuorovaikutusta valaistukseen Malmilla

Nainen seisoo etulalalla puhelin kädessä ja taustalla syttyy vihreä valo.

Valaistus on hyvä tapa lisätä kaupunkitilan viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Siksi Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelma etsi uusia, innovatiivisia valaistusratkaisuja erityisesti elävöittämään julkista tilaa ja väliaikaiseen käyttöön.

Loppuvuodesta 2022 ulkotilojen C2 Smartlighti Oy:n interaktiivista valaistuksen ohjausjärjestelmää kokeiltiin Malmilla. Ensimmäistä kertaa ikinä asukkaat saivat muuttaa valaistuksen väriä ja värilämpötilaa. Yksinkertainen teknologia tarjosi uutta paitsi asukkaille myös vieressä sijaitsevalle Malmitalolle ja sen takana järjestettäville tapahtumille.

Kokeilun aikana valaistusjärjestelmä osoittautui niin toimivaksi, että se jäi käyttöön Ala-Malmin puistoon. Kokeilu herätti kiinnostusta dynaamisen ja muokattavan valaistuksen laajempaan hyödyntämiseen. Helsinginkaupunki onkin tilannut uuden interaktiivisuutta hyödyntävän valaistussuunnitelman kulttuurikeskus Malmitalon ulkotiloihin. Älykäs, muokattava valaistus mahdollistaa Malmitalon erottuvuuden ja toivottaa vieraat tervetulleiksi. Keskuksessa järjestetään vuosittain yli 400 tapahtumaa, ja se on koti useille järjestöille. Ulkovalaistuksen lisäksi ohjattavat valot ulottuvat remontin myötä myös Malmitalon sisäpuolelle.