Sujuva liikkuminen

Väliaikaista valaistusta Pasilaan

Kaksi ihmistä kulkee työmaa-aidan vierestä ja heidän välistään näkyy punainen nuolivalo, joka ohjaa oikeaan suuntaan.

Keski-Pasilaan on suunniteltu valaistuskonseptia, jossa valaistus opastaa jalankulkijoita turvallisille kulkureiteille. Konseptin valaisimia kokeiltiin kaupunkitilassa 13.12. ja 14.12.2023.
Tenderinlenkin läheisyydessä kokeillaan torstai-iltaan saakka uudenlaista valaistusta, joka ohjaa kulkijoita reiteillään. Valaisimet on suunniteltu väliaikaiseen käyttöön esimerkiksi työmaiden lähettyville. Helsingin rakentuvilla alueilla, kuten Pasilassa, varsinkin kevyen liikenteen kulkuväyliä muutetaan. Työmaa-aitoihin kiinnitettävät valaisimet auttavat muuttuvan reitin hahmottamisessa.

Fiksu kaupunki -hankkeen aloitteesta Sun Effects Oy on kehittänyt loppuvuoden 2023 aikana valaistuskonseptia muuttuvien reittien väliaikaista valaisemista varten. Kehitystyön myötä syntyi tuoteperhe, johon kuuluu erilaisia helposti kiinnitettäviä valaisimia. Suunnittelun lähtökohtina olivat monikäyttöisyys ja ulkonäkö, joka kiinnittää huomiota olematta kuitenkaan niin houkutteleva, että valaisin varastettaisiin.

Valaistuskonseptin tavoitteena on parantaa opastusta pimeän vuodenajan aikana ja ohjata kulkijat turvallisille, huolletuille reiteille. Pasilan proton jälkeen tuoteperhettä viimeistellään ja lähitulevaisuudessa sen osia nähdään toivottavasti paitsi Pasilassa, myös muualla kaupungissa.

Kuva: Vesa Laitinen