Elävä kaupunkitila

Malminkartanon pop up -tila

Pop up -tila Malminkartanossa
Pystyttämässä Malminkartanon tilaa. Kuva: Vesa Laitinen

Fiksu kaupunki -hanke avasi Malminkartanoon väliaikaisen pop up -tapahtumatilan keväällä 2022. Tilan avulla hanke kiinnittyy alueelle sekä tekee kokeilut ja kehitystoiminnan näkyviksi. 

Malminkartano-Kannelmäki on yksi Fiksu kaupunki -hankkeen pilottialueista ja Helsingin kaupunkiuudistusalueista. Alueella panostetaan lähivuosina palvelujen ja kaupunkiympäristön parantamiseen sekä täydennysrakentamiseen. Tämä luo kiinnostavan mahdollisuuden erilaisille kokeiluille yritysten, asukkaiden ja kaupungin toimijoiden kanssa. 

Malminkartanonaukiolle avattu pop up -tila esitteli alueella tapahtuvia muutoksia. Ikkunoiden kuvitukset viestivät alueella tehtävistä kokeiluista ja kaupunkiuudistuksesta. Väliaikainen tila oli kalustettu kevyesti kierrätetyillä kalusteilla. Siellä järjestettiin tapaamisia asukkaille, aktiiveille, yrityksille ja yhteistyökumppaneille. 

Malminkartanon pop up -tila oli yksi esimerkki Urban Lab -tilasta, joka palveli kaupunkikehitystä ja innovaatiotoimintaa. Tilan perustaminen pitkään tyhjillään olleeseen liiketilaan liittyi monia alueita koskevaan keskeiseen kaupunkiympäristön ongelmaan: tyhjiin ja vajaakäytöllä oleviin tiloihin. Tilojen väliaikainen käyttö voi lisätä tilan kiinnostavuutta ja kiinnittää useamman toimijan huomion sekä edesauttaa uusien käyttömahdollisuuksien syntymistä.

Fiksu kaupunki pop up -tila oli auki tapahtumien aikana ja sen toiminta oli käynnissä vuoden 2023 loppuun asti.