Vehreä kaupunki

Innogreenin viherpysäkit

Fiksu kaupunki -hankkeessa testattiin yhdessä yritysten ja asukkaiden kanssa uusia palveluita, jotka lisäävät viihtyvyyttä, toimivuutta ja kestävää asumista kaupungissa. Viherpysäkit  ja modulaariset vehreät oleskelupaikat ovat uusia palveluita, joiden avulla halutaan paitsi lisätä kestävällä tavalla kaupunkiympäristön viihtyvyyttä myös testata pölyttäjien elinolosuhteiden kohentamista sekä hulevesien ja lämpösaarekkeiden hallintaa Helsingin kaupunkiuudistusalueilla.

Innogreen toteutti jo Fiksu Kalasatama -hankkeen aikana yhden ensimmäisiä pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivia ulkoviherseiniä Kalasatamassa. Fiksu kaupunki -hankkeen yhteydessä Innogreen toi viherpysäkit kokeiluun Malminkartanoon. 

Innogreenin tyylikkäästi muotoilluissa viherpysäkeissä on vähähiilinen, puinen kaareva rakenne, joka on muokattavissa sopimaan monenlaiseen käyttöön ja tilaan. Viherpysäkit toimivat sekä asukkaiden levähdys- ja ajanviettopaikkoina että viherkokonaisuuksina. Niissä pölyttäjäpörriäisillä on omat pölytettävät kasvinsa rakenteen yläosissa ja alas on sijoitettu monenlaisia syötäviä hyötykasveja, jopa siitakesieniä. 

Viherpysäkkeihin on kytkettävissä myös aurinkopaneeleilla toimiva kastelujärjestelmä. Halutessa niihin voi asentaa erilaisia sensoreita, joilla saadaan vaikkapa ympäristöstä ja sen hyvinvoinnista tärkeää tietoa.

Malminkartanossa asukkaat tutustuivat aktiivisesti Innogreenin viherpysäkeihin ja tunnistivat hyvin niiden tarjoamat mahdollisuudet pörriäisystävällisyyttä myöten. Viherpysäkit ihastuttivat myös rehevällä ulkonäöllään. Innogreenin vehreät keitaat ovatkin yksi vastaus monien toiveisiin, että erilaiset viherseinät ja -katot yleistyisivät. Viherpysäkit ovat nopea mutta kestävä ratkaisu tähän tarpeseen. 

Moni alueen asukkaista pelkäsi, että viherpysäkit rikotaan tai niille tehdään ilkivaltaa. Pysäkit pysyivät kuitenkin kasassa koko kauden. Yritykset vastasivat niiden ylläpidosta.

“Asukkaat ottivat pysäkit omakseen ja pitivät huolta niistä. Iloa tuotti muun muassa pörriäisten toiminnan seuraaminen. Kaupunkilaisilta tuli myös jatkokehitysideoita”, kertoo Mikko Sonninen Innogreeniltä.

Kuva: Innogreen