Vehreä kaupunki

Green Kalasatama

“The Healthy Liveable Neighborhoods” -kokeiluohjelma on osa pohjoismaista “Nordic Healthy Cities” -projektia. Ohjelmaan mukaan valitut kolme nopeaa kokeilua toteutettiin kolmessa eri kaupunginosalaboratoriossa: Helsingissä, Vantaalla ja Norjan Stavangerissa. Kokeiluohjelman teemat liittyivät vihreään infrastruktuuriin, kaupunkiviljelyyn sekä ruokapalveluihin ja logistiikkaan. Kokeilut toteutettiin kesällä ja syksyllä 2021. Mukana yhteistyössä olivat myös Kööpenhaminan ja Kristiansandin kaupunki. 

Green Kalasatama -kokeilussa testattiin, miten lisätyn todellisuuden AR-sovellusta voidaan käyttää sitouttamaan ja opettamaan rakennettavan alueen asukkaita viherympäristön suunnittelussa. Asukkaat käyttivät mobiilisovellusta nähdäkseen, miltä suunniteltu viheralue näyttäisi, ja he myös pystyivät lisäämään virtuaaliseen näkymään puita, pensaita ja muita viherrakentamisen kasveja haluamiinsa kohtiin. Granlundin toteuttaman AR-sovelluksen avulla kaupunkisuunnittelijat tarjosivat asukkaille tietoa viherrakentamisen hyödyistä ja pääsivät visualisoimaan erilaisia vihermaisemia todellisessa ympäristössä.

Pilotti toteutettiin Sompasaaressa, yhdessä Kalasataman kaupunginosista, joka sijaitsee meren läheisyydessä ja on hyvin tiiviisti rakennettu. Paikallisen koulun oppilaat ja alueen asukkaat kutsuttiin tutustumaan rakennettavan alueen tulevaisuuteen Green Kalasatama -sovelluksen avulla ja kertomaan, miltä rakennettavan viheralueen tulisi heidän mielestään näyttää.

Yhteystiedot:

Francisco Forns-Samso

Digitalization Manager

Granlund Oy