Elävä kaupunkitila

Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelma

Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelma tuo rohkeita ja kekseliäitä älykkään valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja Malmille ja Malminkartanoon. Ratkaisujen tarkoituksena on ympäristön turvallisuuden ja viihtyisyyden parantaminen.

Valitut toteutukset voivat sisältää esimerkiksi älyvalaistusta, analytiikkaa tai sensoreita. Yritysten kehittämiä ratkaisuja kokeillaan kaupunkiympäristössä Malmilla ja Malminkartanossa muutaman kuukauden ajan vuoden alussa ja syksyllä 2022.

Oppeja valaistuksen käytöstä väliaikaisissa reitityksissä

Kokeiluohjelman tavoitteena on saada tietoa uudenlaisista ja innovatiivisista valaistusta hyödyntävistä ratkaisuista, jotka sopivat erityisesti lyhytkestoisiin ja väliaikaisiin ohjaustarpeisiin, kuten tapahtuman reitin osoittamiseen, rakennustyömaan merkitsemiseen tai muuhun lyhytkestoiseen ohjaamiseen.

Kokeiltavista ratkaisuista saadaan käyttäjäpalautetta, oppeja ja käytännön kokemuksia. Ne antavat kokeiluja toteuttaville yrityksille ja kaupungille tietoa, millaiset ratkaisut voisivat toimia Malmilla, Malminkartanossa ja muualla Helsingissä.

Tuloksia kokeilusta

Sensorikokeilu herätti kiinnostusta ja kokeilijat löysivät yhteistyömahdollisuuksia. Myös kummatkin valaistuskokeilut antoivat kaupungille lisää tietoa ja arvokkaita oppeja uudenlaisista ratkaisuista ja valaistuksen paikoista. Erityisesti Ala-Malmin puistossa tehty työ herätti kiinnostusta. Siellä kokeiltiin täysin uutta valaistuksen ohjauksen kuntalaiskäyttöliittymää, jonka avulla kaupunkilaiset pystyivät säätämään puiston valaistuksen väriä ja valon lämpötilaa. Kokeilusta syntyi lisäarvoa kaikille: asukkaat saivat puistoon tunnelmavalaistuksen, yritys arvokasta käyttäjäpalautetta uudesta ratkaisusta ja kaupunki ideoita jatkoon.

Kokeilun puitteissa jatkoaihioitakin syntyi: kokeilun tuloksia hyödynnetään Malmitalon edustan valaistuksen uudistamisessa.

Lisää tietoa

Nostokuva: Otso Kähönen / Helsinki Marketing