Uutiset

Fiksu Kalasatama -hankkeen loppujulkaisu kiteyttää kokeilujen kaupunginosan kehitystyön tulokset

Vuonna 2013 käynnistynyt Fiksu Kalasatama -hanke päättyy kesäkuussa 2021. Hanke teki kokeiluista vakiintuneen tavan kehittää kaupunkia, ja sen oppeja hyödynnetään nyt Helsingin kaupunkiuudistusalueilla ja ulkomailla asti. Hankkeen loppujulkaisu kertoo, millainen on Helsingin arvostettu smart city -kaupunginosa ja miten sitä on kehitetty.

Helsinki aloitti syksyllä 2013 Fiksu Kalasatama -hankkeen tavoitteena tehdä Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Helsingin smart city -kaupunginosa, jota kehitetään yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Kalasatamassa on edistetty ja kokeiltu tulevaisuuden ratkaisuja, jotka tekevät arjesta sujuvampaa ja tukevat ilmastotavoitteita.

“Fiksu Kalasatama -hanke toi yhteen kaupungin virkamiehet, yritykset, asukkaat ja tutkijat. Kalasatamassa fiksuuden lähtökohtana on arjen sujuvuus. Siksi on ollut oleellista, että yhteistyö eri osapuolten välillä on ollut tiivistä ja että uusia ratkaisuja on päästy testaamaan aidossa kaupunkiympäristössä”, kertoo Fiksu Kalasatama -hankkeen ohjelmajohtaja Kerkko Vanhanen Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingistä.

Fiksu Kalasatama -hanke osoitti, miten kaupunkia voidaan kehittää ketterästi kokeillen: parhaiksi havaittuja älykaupungin ratkaisuja sekä kehittämisen oppeja viedään seuraavaksi Pasilaan ja kaupunkiuudistusalueille: Mellunkylään, Malmille ja Malminkartano-Kannelmäkeen. 

Alueella on toteutettu useita innovaatiohankkeita sekä 25 nopeaa kokeilua, joissa käynnistyneitä teemoja kuten tilojen jakamistaloutta, vihreää infrastruktuuria ja esimerkiksi ruoan hiilijalanjäljenilaskentaa Helsinki edistää hankkeissa jatkossakin.

Julkaisu kertoo, miten Kalasatamaa on kehitetty innovaatioalustana ja esittelee hankkeen keskeisiä kaupunkikehityksen teemoja, joita ovat:

  • Fiksu asuminen
  • Fiksu infra
  • Vihreä infra
  • Hyvinvoiva arki

Tutustu lisää hankkeen tuotoksiin lukemalla julkaisu Fiksu Kalasatama – kokeilujen kaupunginosa.