Uutiset

Kevät tuo valaistus- ja sensorikokeiluja Malmille ja Malminkartanoon

Kaupunkilaiset pääsevät syksyllä ohjaamaan valaistuksen värejä Malmilla. Malminkartanossa puolestaan kokeillaan aurinkovoimalla toimivia katuvaloja ja sensoreita, jotka keräävät tietoa kulkureittien olosuhteista. Ainutlaatuiset valaistus- ja analytiikkakokeilut toteutuvat Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelman myötä. 

Malmilla ja Malminkartanossa kokeillaan älyteknologiaa hyödyntäviä valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja vuoden 2022 aikana. Kolmen kokeilun tarkoitus on parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Fiksu kaupunki -hankkeen Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelman kautta kerätään tietoa uudenlaisista ja innovatiivisista valaistusta hyödyntävistä ratkaisuista, jotka sopivat erityisesti lyhytkestoisiin ja väliaikaisiin ohjaustarpeisiin.

Malmille tuleva kokeilu sijoittuu Ala-Malmin puistoon. Siellä kaupunkilaiset pääsevät muuttamaan puiston valaistuksen värejä. Tällaista, kaupunkilaisten käsiin annettavaa ulkotilan värivalaistuksen ohjausta ei ole kokeiltu aiemmin Suomessa. Kokeilun toteuttaa Helsingin kaupungin ulkovalaistuksen ohjausratkaisun takaakin löytyvä teknologiayritys C2 SmartLight Oy

“Meistä on hienoa olla mukana tällaisessa kokeiluohjelmassa, jossa kehittämämme teknologia tuodaan ensi kertaa kaupunkilaisten saataville ja käyttöön. Mielenkiinnolla seuraamme ja otamme oppia siitä, millaista vuorovaikutusta tämä tuo puistoon ja sen ympäristöön.” sanoo toimitusjohtaja Jorma Tuuna-Väiskä C2 SmartLight Oy:stä.

Malminkartanossa toteutettavat kokeilut koskevat kulkureittien kunnon ajantasaista mittaamista ja nollaenergiavalaistusta eli valaistusjärjestelmää, joka ei ole kiinni sähköverkossa. Aurinkoenergialla toimivat, siirrettävät katuvalot tuodaan Malminkartanon peltojen välistä kulkevan, aikaisemmin valaisemattoman reitin varteen. Nollaenergiavalaistuksen toteuttaa Silux Oy.

”Odotamme, että aurinkokennovalaistus mahdollistaa tulevaisuudessa turvallisen valaistuksen alueilla, joille ei ole syystä tai toisesta mahdollista tai kannattavaa rakentaa katuvalaistusverkkoa”, kommentoi Christoffer Nyman Silux Oylta. 

Malminkartanonaukion kävelyreittien kuntoa mittavaat dropstick-sensorit ovat nekin uutta teknologiaa. Marjetas Academy Oyn sensoreista osa on upotettu maahan. Yhdessä maan päällä olevien mittareiden kanssa ne kertovat aseman alueella, pitääkö kulkureittejä esimerkiksi hiekoittaa tai sulattaa. Sensorit voivat viestiä myös paikallisille, mikä kadun kunto tänään on. Ne voi tulevaisuudessa yhdistää valoihin ja varoittaa näin kulkijoita reitin liukkaudesta. Kokeilussa tarkastellaankin, millä tavoin tämä kannattaisi toteuttaa. 

”Odotuksemme kokeilulta ovat kaksijakoiset: yhtäältä odotamme löytävämme sinänsä yksinkertaiselle lämpötila-arvolle lisää käyttömahdollisuuksia ja toisaalta toiveemme on laajentaa yleisesti käsitystä sensoreista, IoT-teknologiasta ja sensorin elinkaaren suunnittelusta. Tietenkään unohtamatta sensorin kierrätettävyyttä. Aina ei ole tarkoituksenmukaista hankkia epähomogeeniseen ympäristöön kestävyydeltään parasta mahdollista sensoriratkaisua. Optimoitu kestoikä tuo hankintahintaa alas, jolloin sensorin elinkaarikustannus jää usein huomattavasti pienemmäksi, kuin huollettava vaihtoehto”, sanoo Janne Jokinen Marjetas Oylta. 

Kokeiluohjelmaan valitut ratkaisut kerryttävät oppeja, joilla yritykset kehittävät palveluitaan ja joita tullaan hyödyntämään laajemminkin kaupunkia kehitettäessä. Fiksu valo, viisas katu -ohjelman kokeilut alkoivat Malminkartanossa maaliskuussa. Syksyllä on Malmin kokeilun vuoro. Kun se on tehty, kertyneet opit arvioidaan huolellisesti. Toimivimmat ratkaisut ovat monistettavissa muillekin alueille. 

Fiksu kaupunki -hanke tuo innovaatiotoimintaa ja älykästä kaupunkikehitystä kaupunkiuudistusalueille Malmille, Mellunkylään ja Malminkartano-Kannelmäkeen sekä lisäksi Pasilaan. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki. Aiemmin hankkeessa on kokeiltu muun muassa siirreltäviä viherkeitaita yhdessä Innogreenin ja Parklyn kanssa.

Jutun nostokuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Otso Kähönen