Viherkeitaat saivat jatkoa
Viherkeitaita kokeiltiin Ylä-Malmilla ja Malminkartanossa kesällä 2021. Kummallakin alueella väliaikainen vihreä sai hyvän vastaanoton. Vuonna 2022 työ on jatkunut Helsingin kaupungin kanssa.
Malmilla ja Kalasatamassa kokeiltiin vuosina 2020 ja 2021 viherkeitaita, jotka koostuivat istutuksista ja ajanviettoon tarkoitetuista moduuleista. Tavoitteena oli kannustaa paikallisia viihtymään kaupunkitilassa.Kokeilut toteutettiin osana Fiksu kaupunki hankkeen toimintaa jossa uusia innovatiivisia ratkaisuja tuodaan kaupunkiuudistusalueelle kokeiltavaksi yritysten kaupungin ja tietenkin kaupunkilaisten kanssa.
Kesällä 2022 Helsingin kaupunki päätti jatkaa Ylä-Malmin torilla kokeilut toteuttaneen Parkly Oyn kanssa. Vehreät oleskelualueet olivat näyttäneet paikallisille, millaisia uudistuksia torille voisi olla odotettavissa. Nyt ne pääsivät mallintamaan tulevia muutoksia lavastamalla torista tehtyä viitesuunnitelmaa eli suunnitteluprosessin vaihetta, joka johtaa lopulta alueen peruskunnostukseen.
Parkly pystytti alueelle touko-kesäkuussa useampia oleskelupaikkoja, jotka koostuivat sekä leikkimiseen että istuskeluun sopivista vihermoduuleista. Vuonna 2021 asukkaat olivat toivoneet leikkipaikkoja, joten nyt niitä toteutettiin.
Nopea kokeilu edeltää uudistusta
Vehreiden moduulien sijoittelu pohjautuu placemaking-menetelmään, jossa uutta kaupunkia luodaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten asukkaiden, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Menetelmällä tutkitaan, millaista uudistusta paikalliset toivovat ja mikä heitä voisi palvella.
Kesän 2021 kokeilut tuottivat tietoa siirrettävien viherrakenteiden käytöstä jo kertaalleen rakennetuilla, uudistuksia odottavilla alueilla. Ne oli suunniteltu yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.
Viherkeitaiden äärellä pidetyt tilaisuudet loivat kaupunkilaisille ja yritykselle kohtaamispaikan, jossa kokemuksia oli helppo jakaa. Palaute rohkaisi toteuttamaan väliaikaisia tekoja uudelleen.
Parkly Oyn toisen perustajan, kaupunkimuotoilija Päivi Raivion mukaan on olennaista, että tuntee alueen, jossa toimii. Siinä kokeilut ovat auttaneet. Raivio myös painottaa, ettei kokeilujen tavoitteista ja vaikutuksista voi viestiä liikaa.
“Jotkut ajattelevat yhä, ettei väliaikaisella voi saada pysyvää muutosta aikaan. Se ei pidä paikkaansa.”
Kesällä 2022 Parklyn ja Helsingin kaupungin kokeilutoimintaa tuettiin Fiksu kaupunki -hankkeen toimesta keräämällä dataa Malmin kokeilualueen käytöstä. Työhön käytettiin muun muassa Hypercellin sensoreita ja Chaos Architectsin alustaa. Lisäksi tuotettiin malli ja mittarit tukemaan kaupunkitilan kokeilujen käyttäjädatan keruuta yhteistyössä Milttonin ja SpinUnitin kanssa.
Parkly Oyn perustaja Päivi Raivio sai Helsinki Design Weekillä jaettavan Design Awards -palkinnon Helsingissä tehdystä kaupunkia kehittävästä työstä.
Kuva: Vesa Laitinen & Päivi Raivio