Elävä kaupunkitila

Mellunkylän pelit ja paikat houkuttelevat lapsia ja nuoria pihalle

Mellunkylään rakennetaan värikkäitä istumiseen ja hengailuun sopivia katoksia ja penkkejä.

Mellunkylään kaivataan lisää lapsille ja nuorille sopivia paikkoja ja tekemistä. Kesällä 2023 sellaisia etsitään kokeilujen voimin. 

Mellunkylä on moninainen, kasvava 40 000 asukkaan kaupunginosa, jonka kehittämiseen Helsingin kaupunki satsaa lähivuosina. Ennen isoja uudistuksia alueella tehdään pienempiä kokeiluja. 

Kesällä 2023 keskitytään lapsiin ja nuoriin, joita varten ja joiden kanssa Kontulaan ja Mellunmäkeen on suunniteltu pelejä ja ulkona olevia pop up -tiloja. Väliaikaisten peli- ja pop up -tilakokeilujen tavoitteena on, että kaikki sukupolvet voisivat tuntea kaupunginosan omakseen. 

“Mellunkylä on alueena monipuolinen ja kiehtova. Haluaisin, että kokeilut tuovat lisää positiivista näkyvyyttä alueelle”, sanoo projektinjohtaja Ritva Tanner, joka työskentelee Mellunkylän kehityksen parissa.

Kokeilut edeltävät ja antavat inspiraatiota varsinaiseen kunnostus- ja kehitystyöhön. Ne järjestetään osana nopeita kokeiluja luotsaavaa Fiksu kaupunki -hanketta. Hanke on aiemmin tuonut innovaatiotoimintaa muun muassa Pasilaan sekä muille uudistettaville alueille kuten Malmille. 

Hengailua ja pelailua syksyyn saakka

Kokeilut alkavat virallisesti Helsinki-päivänä ja jatkuvat syksyyn saakka.

Pelillinen lisätyn todellisuuden (AR) pallopeli tulee Mellunkylään Snapchat Lensin kautta. Tavoitteena on yhdistää virtuaalimaailmaa kaupunkitilaan sekä kannustaa leikkimään. Kokeilussa selvitetään, miten AR innostaa nuoria liikkumaan ja viettämään aikaa asuinalueellaan. FlyAr kehittää lisätyn todellisuuden malleja.

 “Oppimismuotoiluyritys” Creaamo Oy suunnittelee Mellunkylään tarinallisen kaupunkiympäristöön sijoittuvan digipelin, jonka tehtävien avulla lapsia innostetaan käyttämäänlähiympäristöään turvallisesti ja tutustumaan heille suunnattuihin palveluihin. Pelin tehtävät suunnitellaan yhdessä alueen 9-12-vuotiaiden kanssa.  

Lisäksi Mellunkylään toteutetaan kaksi pop-up-paviljonkia, joihin kuuluu kasveja ja istuimia, mutta myös tekemistä, kuten skeittausramppeja. Pop-upit toteuttaa RaivioBumann, jonka kanssa Parkly-viherkeitaita on kokeiltu kaupunkitilassa muassa Malmilla ja Kalasatamassa.